Arome
Aroma je izraz kombinacije mirisa i ukusa.
Posebno se primjenjuje u prehrambenoj industriji kako bi krajnjem produktu dala željeni ukus i miris.
Razlikujemo tećne i praškaste arome koje se koriste u napicima, poslasticama, mliječnim proizvodima, pekarskim proizvodima, grickalicama, duhanskim produktima, hrani za životinje, medicini i oralnoj njezi.
Voćne
Marelica, breskva, višnja, smokva, šljiva, kisela višnja, jagoda, nar , kivi, kruška, zelena jabuka, grožđe, dinja, lubenica, dunja, smokva, mandarina, naranča, grejpfurt, limun, mango, borovnica, ananas, avokado, banana, crvena ribizla, malina, krastavica, divlje bobićasto voće, t ropsko voće, crveno voće, egzotično voće, orah, kokos, pistacio, marakuja.
Duhanske
Kakao, tamarinda, zlatni duhan za lulu, crveni duhan za lulu, plavi duhan za lulu, duhan sa aromom meda, virdžinija duhan, havana duhan, arapski duhan, duhan, duhan javora, tamno- crni duhan, manila duhan, vanilija.
Opće
Susam, gorki badem, bergamot, puter , kakao, kafa, cimet, čokolada, eukaliptus, klinčići, med, jasmin, mlijeko, mentol, ruža, v anilija, aroma žvakaće gume, petit beurre, karamela, šlag, ušećereni badem, sladić, kesten.
Arome za pića i napitke
Prirodni čaj, burma vrsta čaja, bergamot, kafa, kola, t onik, beta karoten, neutralna emulzija, šipak, naranča, kisela naranča, višnja, grožđe, nar, mješavina koja daje okus alkohola, anis, kineski anis, brendi, džin, slad, rum, vodka, viski, malaga vino, safari, maraskino.
Začinske
Mješavina začina za turšiju, mješavina začina za kečap, slatka mješa vina začina, kisela mješavina začina, mješavina svježeg začinskog bilja, mješavina aromatičnog bilja, bijeli luk, biserni luk, crvena paprika, crveni začinjeni paradajz, zeleni biber, duga zelena paprika, ruzmarin, bosiljak, kopar , kamilica, cimet, kardamom, korijander, kumin, t arragon, komorač, klinčićitimjan, limeta, vanilija, mentol, dafnija, matičnjak, pčelinji vosak, mirisna bročika.
Mesne, riblje i arome za sosove
Jastog, riba, losos, škampe, mušule, piletina, teletina, junetina, dimljeno, „cafe de paris“ sos za meso, gljive, masline, puter, ulje, urfa ulje, pečeni luk, kečap, majoneza, senf, vinski ocat, paradajz sos, pica sos, čileanski sos, francuski sos, italijanski sos, meksički sos, prirodni sos, limunski sos, roštiljski sos, ljuti sos, bešamel sos, bolonjeze sos, ravioli sos.
Likerske
Ruža, mentol, jagoda, kiselo vrhnje, amareto, malina, naranča, banana, egzotična aroma, mastika, irski krem, irska kafa.
Arome za sireve
Bijeli sir, parmezan, cheddar, mocarela, maskarpone, mliječni, krema, gruyere sir , gorgonzola.
Povrtne
Peršun, kopar, šparoga, zob, pasulj, mješavina povrća, špinat, prasa, krompir, paradajz, gljive, kukuruz, krastavica, artičoka, grašak.